印度德里理工学院Santosh Kapuria教授到学院进行学术交流
2019-06-10

应王骥教授邀请,印度德里理工学院应用力学系Santosh Kapuria教授于66日到访机械工程与力学学院进行学术交流。Kapuria教授是印度国家科学院院士、印度国家工程院院士,目前还担任印度CSIR的结构工程研究中心主任。Kapuria教授的研究领域主要包括智能结构、计算结构力学、主动控制、健康监测领域等,在相关领域发表高质量论文130余篇,是复合材料力学领域知名的杰出科学家之一。

本次报告主要介绍了Kapuria教授过去几年在智能压电层状壳体结构的力学建模工作,介绍了一种类似基于zig-zag剪切变形的分层理论用于分析智能层状壳体的动力学特性,通过对比验证了模型的预测精度。针对具有分层损伤、压电作动器和传感器脱粘等常见结构失效模式,Kapuria教授进一步研究了考虑力电耦合的有限元模型,并将其应用于智能壳体的主动控制领域,分析损伤条件下结构控制性能的变化。复合材料层状结构因层与层之间存在着材料的各向异性,导致建模复杂、计算量大,是过去几十年众多科学家研究的热点和难点。Kapuria教授的工作丰富和发展了复合材料结构力学模型的理论研究,为智能层状壳体的结构静力学、动力学特性预测作出了巨大贡献。

Professor Santosh Kapuria of Indian Institute of Technology Delhi visited the School of Mechanical Engineering & Mechanics, Ningbo University, on June 6, 2019, at the invitation of Professor Ji Wang.  Professor Santosh Kapuria is with the Applied Mechanics program, but he is also the Director of CSIR Structural Engineering Research Center.  Professor Kapuria is also fellow of both Indian National Academy of Sciences and National Academy of Engineering.

In his talk delivered to the faculty and graduate students, Professor Kapuria talked about the improved theory for the analysis of layered composite plates and shells of layered structures. Professor Kapurias research is widely known to some faculty members and graduate students. In and after the talk, in-depth discussions were had with faculty members for both technical and collaborative issues.

After his talk, Professor Kapuria also visited Ningbo Institute of Materials Technology and Engineering.

QQ图片20190609102750.jpg